Skotsk oksekød med garanti for oprindelse
af Green Seed Group NordicSelv om den skotske kødindustri er relativt lille, er det lykkedes at få den europæiske oprindelsesmærkning BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse) på Scotch Beef. Skotland er mest kendt for whisky, pubber, Bed&Breakfast og sin mageløse natur. Alle kender til den særlige stemning, når man får serveret en Pint øl på en lokal pub, eller når man efter en halv dags rejse kommer til sit lille hotel, og hotelchefen ikke blot er den velkommende receptionist, men også begår sig i baren og til slut serverer appetizers inden middagen foran den åbne pejs. Ejeren forsvinder derefter ud i køkkenet, men hans kone pludselig dukker op som servitrice og spørger om, hvordan kødet skal tilberedes. Eksperter vælger „Medium Rare“ for at være sikker på, at kødet ikke er for rødt og heller ikke for stegt. Kødsmag er en lidenskab og skotternes forhold til kød er specielt. Næsten 25% af kødet købes fortsat ind i lokale slagterbutikker, og i supermarkederne er alt kød oprindelsesmærket. Modsat Danmark, hvor langt størsteparten af dyrene er til mælkeproduktion, forholder det sig lige omvendt i Skotland. Her vokser langt hovedparten op og ender som et stykke kød på tallerkenen. Den skotske kødindustri er karakteriseret ved mange små landbrug og ved at dyrene æder græs og friske urter og går frit ude i naturen. Kødets kvalitet er et resultat af årelange traditioner for naturlige græsgange og naturlig vanding. Ofte er det et stressfrit liv, og det har også indflydelse på smag og kvalitet, hvilket flere og flere forbrugere har fokus på. Der er ofte kort vej til slagteriet, og i flere tilfælde græsser dyrene en sidste gang i nærheden af slagteriet for at holde stressniveauet nede. Det skotske græs er specielt ved, at der næsten hver dag kommer regn, og detformes og tørres af det blæsende vejr. De bakkede landskaber gør også, at dyrene må bevæge sig mere, og denne muskelaktivitet har også indflydelse på kødets kvalitet og dyrenes velbefindende. Forbrugerne i Sverige har taget skotsk oksekød til sig, og fornylig har Skotland udnævnt den svenske Håkan Fällmann til ambassadør.Håkon Fällman er højt respekteret i Sverige som ekspert i kød. „Fällmans Kød“, hedder virksomheden, og har modtaget mange priser, herunder gastronomiske Academy Awards, og er udpeget som leverandør til den svenske konge. Flere af Sveriges fineste restauranter serverer Scotch Beef PGI (PGI – Protected Geographical Indication). Flere og flere forbrugere søger at finde oksekød af høj kvalitet fra dyr, som går frit rundt på græs, og hvor smag, aroma og konsistens går op i en højere enhed. USA, Uruguay, Argentina, Australien og Brasilien er lande, hvorfra der i de senere år er kommet mere og mere oksekød. Hvad de færreste ved, er, at der er et sted nærmere os, nemlig Skotland, hvor oksekød og dyrehold også er unikt. -I skrivende stund forhandles det skotske oksekød i Danmark af slagterivirksomheden Gert Nielsen A/S, som leverer til både detail og foodservice. I detailsektoren ses produkterne bl.a. i Magasin, men flere er på vej, udtaler Jakob True fra importørvirksomheden Green Seed Group Nordic i Greve.