Slagtehusene og fåreavlere har brug for hinanden
af Projektleder Lisbeth Færch Gjerulff, HåbetgårdenTættere kontakt med kunden, lækre udskæringer og produkter af lam, der er nemme at tilberede. Den 4. september inviteres slagtere og økologiske lammeproducenter til workshoppen ”Økologiske andelslam, lækre udskæringer og glade slagtere” på Slagteriskolens konferencecenter Octavia i Roskilde. Her kan de sammen være med til at skabe rammerne for et koncept for Økologiske Andelslam. Der vil blive sat fokus på udfordringer i samarbejdet set fra slagterens side og fra producenten side. Kødforsker Margrethe Terkildsen vil fortælle om, hvordan man opnår den bedste spisekvalitet af lammekød. Dyrlæge Annette Roer Højgaard fra Danske Slagtemestre vil fortælle om krav til kølefaciliteter under modning af kødet samt transport af kødet herunder egenkontrol.
Stigende eksport
Slagtninger af får og lam er faldet siden 2007 fra 93.000 slagtninger til 71.000 slagtninger i 2013 og det er faktisk svært at finde dansk lam i detailhandlen. På trods af faldet i slagtninger har fårebestanden været stigende igennem de sidste 5 år. Det er tegn på, at en del lam eksporteres ud af Danmark, især fra de store lammeproducenter. Produktionen af lam i Danmark er dog så lille og ubetydelig, at den slet ikke figurerer i nogen offentlige statistikker. Det sidste lammeslagteri lukkede tilbage i 2007, og i dag slagtes lammene hos de mindre slagtehuse ude i landdistrikterne. Efterspørgslen er dog stigende, og kunderne vil gerne købe kødet direkte hos producenten. Der er således mulighed for at øge afsætningen af lam til danskerne. Ved at øge forarbejdningsgraden kan det blive mere attraktivt for andre kundegrupper at købe lam. Der kan produceres flere lam, som kan afsættes lokalt og direkte til forbrugerne. Typisk er det deltidslandmænd, der producerer lam til det danske marked. Hovedparten af lammene afsættes direkte til forbrugerne, til restauranter eller til den lokale slagter. De danske lam slagtes på mindre slagtehuse rundt i de danske landdistrikter. De mindre slagtehuses overlevelse er derfor vigtig for, at de dansk producerede lam kan slagtes lokalt uden at blive transporteret over lange afstande. Det er også en del af den høje dyrevelfærd. Deltidslandmændenes levering af lam til de mindre slagtehuse er sammen med slagtningen af fedekvæg og slagtesvin fra mindre svinebesætninger krumtappen i slagtehusenes beskæftigelse. Ved at optimere samarbejdet mellem slagter og producent vil det være muligt at afsætte flere lam til de danske forbrugere.
Danske økologiske andelslam skal være for alle
Slagterne og producenterne kan i fællesskab gøre det mere attraktivt at købe dansk lam. Det skal være en oplevelse at købe lam, og noget som kunden gerne vil rejse langt efter. Hos Økologiske Velfærdsdelikatesser under Dyrenes Beskyttelse opfordres producenterne til at invitere kunder ind på gården for ikke kun at købe kødet, men også for at få en unik oplevelse. En oplevelse i lammeproduktionen kunne være at købe en andel i et lam, vælge sit slagtelam fra fødslen, følge det henover sommeren, deltage i aktiviteter og events på gården, og så til efteråret få lammet hjem i en særlig Andelslams indpakning. Her har slagteren lavet lækre udskæringer, røgvarer, grillpølser eller marineret udvalgte stykker lige til at tage op af fryseren og lægge på grillen eller i ovnen. Sammenslutningen ProVelDi (Velfærdsdelikatesser) har sammen med støtte fra Dyrenes Beskyttelse og opbakning fra Gotlænderforeningen søgt midler i puljen ”Grønne ildsjæle” til at udvikle konceptet for Økologiske Andelslam. Projektet er anbefalet af Danske Slagtermestre. Se mere på www.okologiskandelslam.dk eller facebooksiden Velfærdsdelikatesser.