Slagter- og delikatessepar åbner alsidig specialbutik
af Per Henrik HansenI nyåbnede Mad & Vintorvet kan borgerne i Bjerringbro både købe slagtervarer, delikatesser, vin og friskbagt brød, hente en GLS-pakke samt nyde en kop kaffe i cafeen. Det strømmede ind med kunder, da Mad & Vintorvet i Bjerringbro tre dage før pinse for første gang slog butiksdøren op. Rigtig mange borgere i Bjerringbro og omegn ville ind og se, hvordan en del af byens tidligere Meny-butik er blevet lavet om til flere specialbutikker samlet i ét lokale. - Det var helt overvældende. Det overgik helt vores forventninger, og det blev ved. Dagen efter var der igen kunder i bagerafdelingen, lige fra den åbnede kl. 6 om morgenen, fortæller Mads Lisius Hansen, som sammen med sin både private og professionelle partner Gitte Serup Terkelsen står bag den nye forretning.
Kunderne kunne åbenbart lide, hvad de så. På Facebook er der over 60 kommentarer med rosende ord, som ”utrolig flot butik” og ”det ser vildt godt ud”. Oprindelig var åbningen planlagt til at finde sted lige før påske. Men så kom der som bekendt en virus og ødelagde stort set al planlægning i hele verden, således også i Bjerringbro. - Det havde ikke givet mening at åbne ved påsken, sådan som samfundet var lukket ned dengang, siger Mads Lisius Hansen.
Skal være oplevelse for kunderne
Med hans ord skal Mad & Vintorvet være en oplevelse for kunderne, hver gang de kommer ind i butikken. - Der skal altid være fristende smagsprøver, og her skal ose af faglig stolthed over det, vi producerer og sælger, siger han. At den nye butik har fået et navn, der ender på ’torvet’, er ganske beskrivende, for her er ikke tale om en traditionel slagter eller anden specialbutik. Derimod byder det over 400 kvadratmeter store butikslokale på en kombination af en slagterforretning med delikatesseafdeling, vinhandel tillnyttet kæden Vinspecialisten, et stort udvalg af specialøl, bageri, pakkeshop for GLS, et café-område og salg for Danske Spil. - Vi tror, at der er behov for en butik som den her i Bjerringbro. Byen er godt forsynet med discount- og supermarkeder, men der er ikke noget, der ligner det, vi har åbnet nu, forklarer Mads.
Tidligere Meny supermarked
Selv om der er tale om en helt ny butik, er bygningen, som den ligger i, ganske velkendt for de nye butiksejere. Lokalet indgik frem til udgangen af januar i en stor Meny-butik, hvor Mads Lisius Hansen var chef for slagterafdelingen og Gitte Serup Terkelsen stod for delikatesserne. I henholdsvis to og tre år arbejdede parret her, efter de tidligere havde arbejdet sammen og var blevet kærester i Meny i Risskov. Men det er ikke den eneste forbindelse mellem den nu lukkede Meny i Bjerringbro og Mad & Vintorvet.
Meny butikken var ejet af købmanden
Steffen Drejer, og han, der altså tidligere var Mads’ og Gittes arbejdsgiver, er nu blevet ansat af dem til at stå for vinafdelingen i den nye butik. - Han har jo omkring 25 års erfaring som vinmand, så det er han den rigtige til, forklarer Mads.
Ansat og udlejer
Samtidig med, at han er ansat, er Steffen Drejer også udlejer af butikslokalet og tilhørende lager- og teknikrum i kælderen til Mads og Gitte. Da Steffen i slutningen af 2019 besluttede at lukke sit supermarked for at prøve noget nyt, delte han forretningens cirka 2000 kvadratmeter op i to dele. Den store del, 80 procent af hele arealet, overdrog han til Aldi, som snart flytter sin butik fra andetsteds i Bjerringbro herhen. De resterende 20 procent ejer han fortsat selv, men udlejer nu til Mad & Vintorvet. Med andre ord er han ansat på sin egen matrikel.
Vægt på kvalitet
I tråd med tanken om, at Mad & Vintorvet skal give kunderne gode oplevelser, bliver der også lagt vægt på kvaliteten i den nye butik. - For eksempel har vi i slagterafdelingen to bordhakkere med køl, så vi kan lave friskhakket kød til kunderne, mens de venter. Vi vil også selv lave hele paletten af pølser og røgvarer. Sammen med lokalet lejer vi meget af inventaret fra Meny-butikken af Steffen, blandt andet et fuldautomatisk røge- og kogekar, fortæller Mads. Også i delikatessen vil han og Gitte sørge for det ekstra, der får kvaliteten op at ringe, blandt andet med bagerbagt rugbrød til smørrebrødet.
Bager selv brød
En af de oplevelser, som møder kunderne, er den liftlige duft af friskbagt brød. Fra Bakery By Doktor i Viborg kommer der dagligt færdiglavet og opsat dej, der skal bages i en ovn, som samme bageri har udlånt til Mad & Vintorvet. Takket være samarbejdet med bageriet i Viborg kan man i Bjerringbro nyde for eksempel et friskbagt rundstykke eller et stykke wienerbrød med en kop kaffe eller en anden drink i det caféområde, der er indrettet i forbindelse med Mad & Vintorvet, og hvor der også er udendørs servering.
Søger alkoholbevilling
En ansøgning om alkoholbevilling er sendt til behandling hos myndighederne. Når den kommer på plads, vil man også kunne få serveret et glas vin til sin tapas i caféområdet. Der er ikke planer om at holde caféen åben uden for almindelig butikstid, bortset fra ved særlige lejligheder. - Når der for eksempel skal være EM i fodbold i 2021, så håber jeg, vi kan lave noget, hvor man kan sidde her og se kampene på TV, lyder Mads’s tanker om sommeren næste år. Hverken han eller Gitte stammer fra Bjerringbro; men efter at have arbejdet i byen i nogle år, og efter de privat er flyttet til den nærliggende landsby Løvskal, er de faldet godt til i byen. De vil også gerne støtte det lokale erhvervsliv ved at tage varer fra lokale producenter ind i butikken. - Vi arbejder på det, men den del er ikke helt på plads endnu, fortæller Mads.