Slagter sælger butik på villavej til sin tidligere lærling
af Torben Svane ChristensenCharles Knudsen har solgt sin slagterforretning i Thisted, og han vil nu bruge mere tid derhjemme hos sin kone. Det er Mathias Stegelmann, der er udlært i butikken, som tager over hos Slagteren på Møllevej sammen med sin kone.
Siden 1995 har Charles Knudsen drevet Slagteren på Møllevej i Thisted. Men nu tager yngre kræfter over. Ikke fordi Charles Knudsen har nået en alder, hvor den står på pension. – Min kone har sclerose, og jeg vil gerne have mulighed for at bruge mere tid sammen med hende. Men jeg vil også søge et job, hvor jeg ikke skal arbejde så mange timer, siger den 56-årige slagter og fortsætter: – Jeg har altid haft med unge mennesker at gøre i butikken. Jeg kan godt lide at hjælpe dem, der har oplevet modgang i livet, videre.
Så et arbejde med unge, kunne være en mulighed, siger Charles Knudsen, der også bruger fritiden på frivilligt arbejde i FDF. En af de unge, der fik chancen i slagterbutikken, er Mathias Stegelmann. Han blev udlært butiksslagter i 2016, og så rejste han med sin kone fra det jyske til Sjælland, hvor han uddannede sig til kok på Menstrup Kro ved Næstved. Pernille Stegelmann har arbejdet mange år i hotelbranchen, blandt andet som receptionist på Hotel Limfjorden, og hun har erfaring med kundebetjening, kontor og markedsføring.
Hun er lige nu på barsel med parrets andet barn, og hun starter op i butikken i det nye år. Men det var lidt af et tilfælde, at det er endt med, at den tidligere lærling overtog butikken. – Mathias var hjemme fra Sjælland i Thy en jul, og så spurgte jeg ham, om han ikke havde lyst til at komme tilbage og arbejde i butikken. Det ville han gerne, men jeg tænkte ikke lige i første omgang på, at han skulle føre butikken videre. Han havde lige fået barn, og jeg ved, hvor meget det kræver at være selvstændig, siger Charles Knudsen.
Den ”hemmelige” butik
I stedet satte han butikken til salg med hjælp fra en konsulent fra DSM, og der var da også mange for at kigge på butikken, uden at der blev skrevet under på en købskontrakt. – Det er lidt en ”hemmelig” butik, fordi den ligger på en villavej. Kunderne har kommet her altid, og før dem var det deres forældre. Det er lidt ligesom en landsbyslagter, selv om den ligger i en forholdsvis stor by, siger han. En dag spurgte Mathias Charles Knudsen, om han troede, at han og Pernille kunne drive den. – Jeg sagde ja, og det er vi meget glade for. Vi har et særligt bånd, og han kender til stedet og kunderne, siger Charles Knudsen, der nu er ansat i butikken til 1. februar. Han glæder sig over, at det unge par vil videreføre den ånd og den kvalitet, som Slagteren på Møllevej altid har været kendt for. – Ja, jeg har blandt andet en pokal, som jeg fik for Danmarks bedste frikadelle i 2016. En af mine kunder var efterfølgende på besøg i Nordsjælland, hvor han var inde ved en slagter, der reklamerede med, at de havde Danmarks bedste frikadelle, men der måtte min kunde lige fortælle dem, at det var hans slagter hjemme i Thisted, der havde det, siger han med et grin.
Blev partner
Charles Knudsen blev udlært hos en slagter Egon Petersen i Virum i 1985, og bagefter aftjente han sin værnepligt, inden han og konen overtog hans fødehjem i Snedsted. – Jeg fik arbejde næsten lige med det samme hos Anders Kjær, der havde butikken på Møllevej, og her var jeg et år, inden jeg fik min egen butik i Hanstholm, som jeg havde i fem år. Men på grund af forskellige ting valgte jeg at sælge den, fortæller han. Han vendte tilbage til slagteren i Thisted i 1994, og året efter blev han partner i butikken. – Anders Kjær gik på pension i 2000. Han er 83 år i dag, og han kommer stadig i butikken, siger Charles Knudsen. Han har flere gange prøvet til med en løsning, der kunne give ham mere tid hjemme med sin kone. – Jeg prøvede med en svend at lave et generationsskifte, men det gik ikke. Så havde jeg en anden ansat, der gerne ville prøve sammen med sin kæreste – men det gik heller ikke, siger han. Så han er lettet over, at der nu erfundet en god løsning.
Nye ejere med i Mad med mere
Charles Knudsen har haft stor glæde af Mad med mere, som han har været med i fra starten. – Det er selvfølgelig ikke alle deres koncepter, der passer heroppe i Thy. Jeg laver for eksempel ikke så meget mad ud af huset, som andre kolleger andre steder gør. Men jeg har fået god hjælp til det grafiske udtryk. Jeg samarbejder også med de andre slagtere i området, der er med i kæden. Jeg har sagt til Mathias og Pernille, at det er en god idé af være med i Mad med mere, og de har også meldt sig ind, siger han.
Succes med egnsretter
Hos Slagteren på Møllevej bliver der fremstillet pølser og grillpølser. Alle røgvarer hos Slagteren på Møllevej er saltet i kar og røget i en gammeldags muret stenovn på bøgeflis. Kødet, som er dansk, bliver modnet i butikken. Der er ikke økologisk kød eller frilandskød i kølerummet til daglig, men hvis man bestiller en ½ eller ¼ gris, kan kunden selv bestemme, hvilke udskæringer og delikatesser, der skal laves ud af kødet. På alle ugens hverdage bliver varer bragt ud med bud, og hvis man bestiller inden kl. 9.30, bliver varerne leveret samme dag. – Vi har succes med egnsretter, der bliver solgt særligt til pensionister, der kommer ind og henter til deres aftensmad, siger han.
Corona gav nye kunder
At butikken ligger på en villavej, betyder, at butikken har en ugentlig lukkedag, når det er ferietid, og kunderne tager væk. Under coronanedlukningen har Charles Knudsen kunnet mærke, at mange ansatte har arbejdet hjemmefra. – Jeg så, at vi var en erstatning for kantinen på deres arbejdsplads, og så kom de og skulle have lune frikadeller og andre ting til deres frokost, siger han, og han tror, at de nye kunder bliver ved med at komme. – Vi kan jo sælge i lige præcis de mængder, som de kan spise, og så undgår de madspil, siger han. Hvad fremtiden bringer for Charles Knudsen, er uvist efter den 1. februar. – Jeg har aldrig søgt et arbejde tidligere i mit liv, men uanset hvad det bliver, så vil det føles som et halvtidsjob i forhold til de timer, det har krævet at være selvstændig slagter, fastslår Charles Knudsen.
September 2021