Slagteren & Kokken har opskriften på dygtige elever
af Per Henrik HansenSlagteren & Kokken har opskriften på dygtige elever
Ved DM i Skills vandt elever fra Slagteren & Kokken i Gistrup to af seks konkurrencer inden for fødevarefagene. Bag det flotte resultat ligger engagement, godt samarbejde med skolen og en alsidig læretid. ”Vi har Danmarks bedste lærlinge” proklamerer et stort banner foran Slagteren & Kokken i Gistrup, umiddelbart syd for Aalborg. Ved siden af den stolte tekst er et stort billede af to unge glade kvinder, Pernille Løvig Nielsen og Anna Schomburg Hansen. De smiler, fordi de har vundet danmarksmesterskabet i Skills. Pernille vandt konkurrencen for elever på gourmetslagter-uddannelsen, Anna vandt dysten om at være landets bedste elev til smørrebrød og catering.Men hvordan kan det gå til, at en enkelt slagterforretning med 11 ansatte kan udklække vinderne i to ud af de seks fødevarefag, som er med i DM i Skills?
Vi lader spørgsmålet gå videre til indehaveren af Slagteren & Kokken i Gistrup, Claus Jensen. Hans svar er, at flere faktorer spiller ind. At rekruttere motiverede og engagerede elever er en del af opskriften.
De skal brænde for faget
- Vi har et ualmindeligt godt samarbejde med Food – Tech College i Aalborg. De er gode til at spotte de elever, som vil passe til vores forretning. Og inden de kommer i lære her, har vi dem i praktik i 14 dage. Så kan de se, om det vil være noget for dem at være i lære her; og vi kan se dem an, fortæller Claus. Elevernes engagement er helt afgørende for ham. - De skal brænde for faget. De skal stå og vride i dørhåndtaget om morgenen for at komme ind og lære noget, siger han. Til gengæld for engagementet får eleverne en bred og grundig læretid i Gistrup. - Vi laver alting selv, fra opskæring og charcuteri til mad ud af huset, og eleverne er med hele vejen rundt, forklarer Claus.
Perioder a’ tre uger
Der er konstant ansat fire eller fem elever, og rent praktisk er deres læretid delt op i tre uger lange perioder. Alle elever er tre uger i pølsemageriet, tre uger i køkkenet, tre uger bag disken i butikken, tre uger ved skærebordet og tre uger i mad ud af huset afdelingen. Rundturen i de fem afdelinger er den samme for alle elever, uanset om de er i gang med en uddannelse som gourmetslagter eller cater. Uanset hvilken afdeling, de er i, kan eleverne altid få vejledning og supervision fra en uddannet medarbejder. Det giver dem tryghed. På den anden side får de også tildelt ansvar og selvstændige opgaver, der svarer til deres kunnen.
Opgave med bisonkød
Som eksempel nævner Claus, at eleverne aktuelt har fået en opgave med at lave salgsmateriale for kød fra en lokal bisonavler. Desuden skal eleverne stå for at tilberede en tre retters menu med bison til en aften, hvor der inviteres gæster. Underviserne på Food – Tech College har også en stor del af æren for, at eleverne er dygtige. - Lidt firkantet sagt, så kunne skoleopholdet tidligere godt blive betragtet som 10 ugers ferie fra lærepladsen. Sådan er det slet ikke mere. I dag bliver der stillet krav på skolen, og lærerne er meget dygtige og engagerede. Så de unge lærer meget derinde, fastslår Claus.
Eleven: Godt at vi prøver det hele
- Det er godt, at vi elever kommer rundt og lærer det hele; at vi både står i butikken i nogle uger, i pølsemageriet, ved skærebordet og så videre. Det er med til at gøre det til en god læreplads.Sådan siger Pernille Løvig Nielsen, gourmetslagterelev hos Slagteren & Kokken i Gistrup og regerende Danmarksmester i Skills. Udover den alsidige læretid peger hun også på opbakningen fra chef og kolleger som væsentlig for, at hun har klaret sig så godt; først ved at vinde skolemesterskabet på Food – Tech College i Aalborg, og dernæst danmarksmesterskabet. - Jeg er vant til, at jeg kan spørge om alt på arbejdspladsen, og man bakker hinanden op. Og da jeg skulle øve mig op til konkurrencerne, bestilte Claus de ting hjem, som jeg skulle bruge, og han tog sig tid til at smage og diskutere resultaterne af mine øvelser med mig, fortæller Pernille. Hendes råd til andre unge med ambitioner om at vinde konkurrencer lyder: - Engager dig i din uddannelse helt fra starten. Begynd tidligt på at øve dig, og tænk over, hvad du vil lave til konkurrencen. Lav kun noget, som du selv kan stå inde for.