Smørrebrødsmekka ombygget efter 115 år på samme adresse
af Eivind Sønderborg JohansenDet blev gjort godt og grundigt, da smørrebrødsforretningen Th. Sørensen på hjørnet af Amagerbrogade og Holmbladsgade på Amager blev underlagt den helt store renovering sidste år. Gulvene blev brækket op, fliserne pillet ned og alle el- og vandinstallationer udskiftet. Det samme blev butiksvinduerne og inventaret i forretningen. Kun de nøgne vægge stod tilbage, så der var tale om en totalrenovering fra inderst til yderst af butikken, der indtil da på mange måder så ud, som den gjorde i begyndelsen af tresserne.
Identitet og fornyelse
Men selv om der har været tale om en totalrenovering, er den blevet foretaget med respekt for de traditioner og den historie, som den 115 år gamle forretning repræsenterer. - Vi har gjort meget ud af at fastholde forretningens identitet af hensyn til de mange faste kunder, hvis familier ofte er kommet her i flere generationer, fortæller Kristine Rykær Sørensen, der sammen med søsteren Line Nielsen overtog forretningen fra deres far for ca. seks år siden. Efter renoveringen er det lykkedes, at få Th. Sørensen til at fremstå både som en moderne smørrebrødsforretning og en forretning med en lang historie i sig. Som led i fornyelsen har Th. Sørensen fået en spiseafdeling, hvor kunderne kan nyde et stykke smørrebrød og en vand. Det var Lines og Kristines oldefar Th. Sørensen, der etablerede forretningen som slagter- og viktualieforretning på Amagerbrogade 174 i 1896. I 1901 flyttede han sin butik til den nuværende adresse Amagerbrogade 41 på hjørnet af Holmbladsgade. Siden begyndelsen af tresserne har Th. Sørensen været smørrebrødsforretning og cateringsvirksomhed.
Smørrebrødets renæssance
I halvfjerdserne havde mange smørrebrødsforretninger trange kår, og en del måtte dreje nøglen om. De blev ofte erstattet af kinesiske grillbarer og senere også af pizzeriaer. - Der er ikke så mange Smørrebrødsforretninger i dag som tidligere, men vi har i de senere år oplevet, at interessen for smørrebrød er blomstret op igen, siger Kristine Rykær Sørensen og tilføjer: - Vi har den fordel, at vi holder åbent hver dag til kl. 20, også i weekenderne. Vi leverer rigtig meget smørrebrød ud af huset. Her er det et plus for os at have åbent alle dage; fx når virksomheder skal have møder i weekenden, hvor deres kantiner typisk er lukkede. Efterspørgslen hos Th. Sørensen efter smørrebrød fra både detailkunder i butikken og levering ud af huset til private selskaber og virksomheder er stor; så stor at forretningen har 35 medarbejder på hel- og deltid, heriblandt to chauffører til at køre ud med smørrebrød.
Fleksibel forretning
- Vores store størrelse med mange medarbejdere gør os meget fleksible. Hvis en kunde pludselig ringer og vil have 300 stykker smørrebrød leveret, har vi kapacitet til at dække behovet her og nu, forklarer Kristine Lykær Sørensen. Især i julemåneden er det højsæson for Th. Sørensen med levering i stor stil af platter og buffeter til julefrokoster.
Fakta
Fire generationer med smørrebrød
Den jyske slagter Th. Sørensen drog for mere end et århundrede siden til København og åbnede en slagter- og viktualieforretning i Saxogade på Vesterbro. I 1896 flyttede han butikken til Amagerbrogade 174, inden den i 1901 rykkede ind på den nuværende adresse på hjørnet af Amagerbrogade og Holmbladsgade på Amager. Th. Sørensen begyndte med salg af smørrebrød i starten af tresserne. Forretningen har altid været familieejet og har i de seneste godt fem år været drevet af Th. Sørensens oldebørn, søstrene Kristine Rykær Sørensen og Line Nielsen. Th. Sørensen har omring 35 medarbejdere på del- og heltid.