Som at lære at cykle igen
af Hanne GregersenSom at lære at cykle igen
Efter 50 år i City Vest i Aarhus rykkede 3. generation af slagter-familien Stjernholm i sommer ud af centret til fordel for en spritny butik tæt på centrum. I dag, små fem måneder efter flytningen, fra City Vest, er Allan Stjernholm en tilfreds mand, om end det krævede noget mere end først antaget at droppe sin forretnings- og kundemæssige basis gennem fem årtier. - Selvfølgelig forventede jeg ændringer, siger han. – Det var nyt det hele. Ny forretning, ikke engang færdigindrettet, nybygget boligkvarter, ny kundekreds, nye aldersgrupper, og dermed også et nyt varesortiment, men jeg havde ikke forventet, at det krævede så meget. - Det var som at lære at køre på cykel igen, tilføjer han med et bredt smil.
Jeg er her
Først måtte Allan Stjernholm til tegnebrættet. Butikken på Søren Frichs Vej stod som råhus,og skulle indrettes efter Stjernholms ønsker – heldigvis med hjælp fra en kyndig arkitekt. Antallet af kvadratmeter er færre end i City Vest, især hvad angik kølerum og lagerrum, så der måtte snittes en hæl. Det betød, at pølsemageriet og den store fiskeafdeling ikke kom med. Til gengæld skal der rendes mindre stærkt, når der er færre kvadratmeter og færre enheder at håndtere og forrente. - Og jeg ville netop gerne prøve andet end at køre max hele tiden, understreger han. Den mindre plads blev dog en udfordring, da DHL-stafetten skulle afvikles. Som leverandør til bl.a. Aarhus Kommune stod Stjernholm for en del af maden til de 45.000 deltagere. Det krævede logistik, erkender han – og en smule sved på panden - at håndtere sådan et arrangement blot to uger efter butikkens åbning. På den anden side var det en velkommen anledning til at vise flaget, for som Allan Stjernholm også erkender, skal der råbes højt, når man etablerer sig i et nyt kvarter, der ikke er vant til butikker. Så blot et par uger senere viste han igen flaget. Denne gang ved et storstilet ”åbent fortov”, hvor han udnyttede muligheden for at bruge arealet foran butikken til en åbningsfest med varme pølser, fadølsanlæg og stribevis af gode tilbud - både dér og inde i butikken. - Der skal råbes ”jeg er her” mange gange, før en ny kundekreds har etableret sig, siger han. -Det er et langt, sejt træk.
Nye kundetyper
Råbet har efterhånden givet pænt genlyd i nabolaget, ligesom en del af de gamle kunder fra City Vest har fundet vej til slagter Stjernholm på Søren Frichs Vej. Hovedsageligt de bilende kunder, påpeger han. For dem betyder det ikke noget at tilbagelægge de tre km fra den gamle til den nye adresse. I takt med, at nye kunder – både unge studerende og ældre veletablerede - er dukket op i butikken, har Allan Stjernholm og hans stab også skullet vænne sig til nye kundetyper. For eksempel ”oserne”, et nyt begreb, de ikke kendte fra City Vest. Det er kunder, der kikker ind af nysgerrighed ofte uden intention om umiddelbart at ville købe noget. - Så må vi føle os lidt frem, høre hvad der kunne interessere dem, vise, hvad vi har, og tage en snak med dem, så de kan få lyst til at komme igen, siger Stjernholm.
Slagteren har også stiftet bekendtskab med en anden kundetype. Folk, der er faldet over opskrifter eller madtips på Facebook og andre sociale medier, og som nu skal have hjælp til at gøre opskriften til velsmagende virkelighed. Samme interesse møder han også, når det gælder de stadigt mere populære convenience-retter, dvs. mad, der er hurtigt at færdiggøre derhjemme. - Dem solgte vi også mange af i City Vest, fortæller Allan Stjernholm. - Men forskellen er, at her kommer kunderne ofte efterfølgende og spørger, hvordan det er lavet, og hvilket kød, der er brugt.
Og så peger Allan Stjernholm på en ny stor kundegruppe, der hænger sammen med den megen byggeaktivitet i området: Håndværkerne. De har skiftet den hjemmesmurte madpakke ud med sandwich og andre af slagterens frokostretter.
Italiensk-kursus
Den nye kundekreds har desuden medført efterspørgsel på nye typer af især charcuteri-varer, han også havde prøvet at introducere i den tidligere butik, men uden større held. - Det er noget helt andet her. Især de unge spørger efter mange italienske specialiteter som Salsiccia og guanciale, så jeg næsten måtte i gang med et italienskkursus, griner han. Det betyder dog ikke, at det røde kød er ude af billedet, men her efterspørges mere de amerikanske udskæringer end de traditionelle danske, påpeger han. Det siges, at har man én gang lært at cykle, glemmes det ikke igen. Og Allan Stjernholm sidder fint i sadlen, han er end ikke bekymret for, at Rema1000 og Lidl, der snart åbner i bebyggelsen, skal vippe ham af pinden. - Tværtimod, endnu er vi eneste forretning her. Mere detailhandel vil tiltrække flere kunder, og så længe vi er skarpe på dét, vi er gode til, jeg ikke bange for konkurrencen. - Var vi blevet i City Vest, måtte jeg have drejet nøglen nu.
FVM, november 2023