Symbiosen: Deleøkonomi og Andelsbevægelsen version 2.0
af Eivind Sønderborg JohansenSymbiosen er den fysiske ramme for 15 små og mellemstore virksomheder i fødevarebranchen. De er samlet under samme tag i Nutanas tidligere fabrikslokaler på 11.500 m2 i Bjæverskov. Symbiosens direktør og ejer er Henrik Vedel, som etablerede virksomhedsklyngen i 2015.
Andelstanken genoplivet
- Vi har taget den 150 år gamle andelstanke op i en version 2.0 for at genoplive de fordele, det giver små og mellemstore fødevarevirksomheder at indgå i en fællesskab, siger Henrik Vedel og uddyber: - Virksomhederne er selvstændige og har hver deres egen produktion, men de kan trække på en række fælles faciliteter og opnå besparende stordriftsfordele. Det kan de ved fx at foretage fællesindkøb og dele alt, hvad deles kan. Det kan være bogholdere, mødelokaler, palleløftere og omkostninger til skadedyrskontrol. Ja, sågar medarbejdere kan man være fælles om at dele. Det betyder, at virksomhederne i højere grad kan fokusere på deres kerneydelse – at producere fødevarer.
Vidensdeling i Symbiosen
Ud over økonomiske besparelser ser Henrik Vedel andre fordele i at samle den samme type virksomheder i en klynge. - Den helt store fordel, siger han, er, at det er virksomheder, der alle er dedikeret til fødevareproduktion. Det giver mulighed for at opnå en synergieffekt gennem vidensdeling. Vi holder eksempelvis et månedligt ”symbiosemøde”, hvor virksomhederne kan deltage efter behov. Henrik Vedel ser også Symbiosen som et udtryk for den nye bølge, deleøkonomi, der været i stærk fremgang i de seneste år. Det drejer sig ikke længere om at eje sin egen fabrik, men om at have adgang til de faciliteter, en virksomhed har brug for. - Det er sig selv ikke en fordel at eje sine egne omklædningsrum, fragtramper og halvtomme lagerlokaler, da det i sidste instans er produktionen, der er omdrejningspunktet, konstaterer Henrik Vedel.
Symbiosen kan derfor sammenlignes med kontorfællesskaber og butikscentre, hvor man også holder omkostningerne nede ved at deles om bl.a. gangarealer, møderum, toiletter og vareindlevering, for som Henrik Vedel udtrykker det: - Det, der med fordel kan deles, bliver delt i Symbiosen.
Medlem af SMV Fødevarer
Virksomhedsklyngen er end el af SMV Fødevarer. - Medlemskabet ligger i naturlig forlængelse af symbiose-tanken. SMV Fødevarer tilbyder serviceydelser, som virksomhederne i fællesskab kan trække på, så de kan koncentrere sig om deres core business, nemlig at producere fødevarer, siger Henrik Vedel og tilføjer: - Vi har planer om at oprette flere symbioser både herhjemme og i udlandet. Det er målet, at fremtidige Symbioser skal producere CO2-neutralt.
Kort om Symbiosen
Symbiosen er et fællesskab af små og mellemstore fødevarevirksomheder, det vil sige virksomheder med op til 100 mio. kr. i omsætning og 20 ansatte. Foreløbig er der 15 virksomheder i Symbiosen, men der er plads til tre-fire stykker mere, oplyser ejeren, Henrik Vedel