Så er der EU-papir på lammefjordskartoflens kvalitet
af PressemeddelelseLammefjordens Grøntsagslaug har her i efteråret modtaget Europa-Kommissionens BGB-diplom som dokumentation for, at lammefjordskartofler opfylder kravene i EU’s kvalitetsordning Beskyttet Geografisk Betegnelse. Diplomet blev overrakt til laugets formand, Hans Møller Olsen. Lammefjordsgulerod fik i 1996 en af de første danske BGB-godkendelser. Lammefjordskartofler er kun den sjette danske fødevare, som opnår en BGB. Laurs Nørlund chef for Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark slår fast, at kvalitet og alsidighed i fødevarer er en af EU’s store styrker. Derfor støtter kommissionen, at der dyrkes og udvikles lokale specialiteter. – Overordnet er målet med EU’s kvalitetsordning med geografisk beskyttelse, at forbrugerne får noget at vælge imellem, og at efterspørgslen på lokale kvalitets produkter sikrer producenterne en rimelig belønning. Dermed styrkes økonomien i EU’s landdistrikter, hvilket også er et mål med BGB og tilsvarende ordninger, fortæller Laurs Nørlund og glæder sig over, at dansk landbrug, omend lidt langsomt, begynder at bruge dentype ordninger.
Mere udbredt i Sydeuropa
BGB-ordningen er indført i 1992. Foruden de seks fødevarer har regional vin fra fire danske områder lov at bruge BGB-mærket. I Sydeuropa er brugen langt mere udbredt. Ca. 1.200 landbrugsprodukter og fødevarer er beskyttet, fordi de er knyttet til et bestemt område. Det gælder blandt andet parmaskinke, parmesanost, bayonneskinke og fetaost. – BGB er forbrugernes
sikkerhed for, at kartoflerne og gulerødderne er dyrket og pakket på Lammefjorden, og at både dyrkere og virksomheder har overholdt alle de krav, der er med i den detaljerede godkendelse fra EU. Det er Lammefjordens to største produkter, der nu har EU’s kvalitetsstempel. Den udvikling, vi har sat i gang, skal fortsætte og meget gerne også i andre dele af Danmark, siger Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug.