Team Gastro har afleveret 10 anbefalinger til regeringen
af Per Aaskov KarlsenDanmark skal have et gastronomiakademi, kokkene skal med på eksportfremstød, og der skal etableres et rådgiverkorps af madprofessionelle til at skabe endnu bedre lokale madoplevelse til turisterne. Sådan lyder tre konkrete ideer til regeringen. Under overskriften ”Danmark skal være et gastronomisk centrum” har det gastronomiske ekspertteam Team Gastro netop afleveret ti anbefalinger til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som regeringen skal bruge i arbejdet med udarbejdelsen af Gastro2025-udspillet.
- Det er et flot og ambitiøst stykke arbejde, Team Gastro har lavet, og jeg ser frem til at dykke ned i anbefalingerne og ideerne til, hvordan de konkret kan føres ud i livet. Regeringen har som den første nogensinde skrevet gastronomi ind i regeringsgrundlaget, og vi går nu i gang med at lave et udspil, som skal hjælpe med at bevare og udvikle den position, som Danmark har fået i den gastronomiske verden, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. - Det danske køkken leverer fantastiske resultater i disse år, men der er fortsat et stort potentiale for danske virksomheder, hvis vi formår at udvikle og styrke Danmarks position inden for både råvarer, forarbejdede fødevarer og det endelige måltid. Det er derfor vigtigt, at vi nu arbejder sammen om at få Team Gastros anbefalinger til at leve med fokus på innovation i hele værdikæden, så Danmark også i fremtiden kan tilbyde solid gastronomi til eksport og appetitlige oplevelser til turisterne, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.
Eksporten af fødevarer udgjorde i 2016 108 mia. kroner, og i 2015 lagde turisterne samlet set 97,5 mia. kroner i Danmark. I en undersøgelse fra VisitDenmark er Sverige foran Danmark, når det gælder de tyske turisters syn på maden i landene. 52 procent svarer, at ”god mad og lokale specialiteter” karakteriserer ferie i Sverige, men kun 44 procent svarer det samme om Danmark.
Årligt, nationalt event om gastronomi
Et af forslagene er, at der skal udvikles et årligt arrangement, der sætter gastronomi på dagsordenen i Danmark. Både lokalt, regionalt og landsdækkende. Danskerne skal gennem et nationalt arrangement møde gastronomien i forskellige sammenhænge – hos producenten, i butikkerne, i industrien og på restauranterne.
Turisme og lokale madoplevelser
For 43 % af de udenlandske turister i Danmark er de gode danske spisesteder én af årsagerne til at vælge Danmark. Gastronomi har altså en stor rolle at spille i forhold til at øge turismen i Danmark. I 2016 blev der registreret 51,4 mio. turismeovernatninger i Danmark. Cirka halvdelen af de overnattende turister er danskere. Herudover spiller turister fra især Tyskland, Norge, Sverige og Holland en stor rolle for dansk turisme. For det andet er gode madoplevelser for mange turister en af de ting, der gør, at de finder det attraktivt at rejse til Danmark. Dette gælder både den relativt lille gruppe på 8 %, der decideret rejser efter gastronomiske oplevelser, men også øvrige turister. Et af forslagene går ud på at etablere et rådgiverkorps til opkvalificering på de lokale destinationer. Madfestivaler som Copenhagen Cooking & Food Festival og Food Festival i Aarhus samt en lang række mindre events og festivaler i hele Danmark er både med til at skabe gode oplevelser for turister og fungerer samtidig som udstillingsvindue for dansk gastronomi.
Motivér professionelle aktører til at arbejde med madspild
Informér om og engagér danskerne i madspildsdagsordenen er også en af anbefalingerne. Igangsæt en længerevarende og engagerende kampagne, der skal klæde borgerne på til bedre råvareudnyttelse. Børn og unge skal (ud) dannes til at håndtere råvarer og planlægge et måltid, så de undgår spild. Ifølge Sundheds- og Fødevarestyrelsen er vores mad-og måltidsvaner et resultat af et samspil mellem bl.a. personlig livserfaring, viden om mad, smagspræferencer, kulturelle normer, økonomiske og tidsmæssige ressourcer, den enkeltes fysiske funktionsniveau samt fysiske rammer. Måltidsvaner er dermed et udtryk for en lang række bevidste og ubevidste valg, som er skabt af omgivelser, opvækst og præferencer. Det er derfor vigtigt, at skabe rammerne for gode madoplevelser i institutioner, da disse oplevelser også skal være dannende. Tilberedningen og indtagelsen af måltider uden for hjemmet, eksempelvis i daginstitutioner og skoler, på arbejdspladser, plejehjem og sygehuse, kan og skal bruges aktivt. Når der serveres måltider i det offentlige, skal det handle om mere end ernæring og mæthed. Gastronomi skal betragtes som mere end mad.
Måltidsvaner og madspild
Formand for Fødevaredanmark, Leif Wilson Laustsen, som har været et af medlemmerne i Team Gastro udtaler: - Vi er i FødevareDanmark naturligvis meget optaget af, hvordan gastronomien kan være løftestang for de gode måltidvaner og turismen i vores branche. Restauranterne skal fortsætte det gode arbejde med at øge måltidskvaliteten og madoplevelserne til glæde for bl.a. turismen, men i det daglige skal fokus også rettes på, hvordan vi får forbrugerne til at vælge de bedste råvarer og gode måltidsløsninger, så det ikke kun er laveste pris, som er valgkriteriet, når der handles fødevarer. – Forbrugerne får, hvad de betaler for, og ind i mellem undres man over, hvordan nogle forbrugere handler ind. Der er naturligvis en årsag til, at én Bornholmsk Unghane næsten koster det samme som 5 ”papkyllinger” for 100 kroner. Det siger sig selv - eller det burde det i hvert fald - at et sådant tilbud ikke kan være kvalitet. Kvalitet koster lidt mere, og det skal vi alle forstå, udtaler Leif Wilson Laustsen. – Vi skal som forældre og skole i endnu højere grad lære og forklare børnene om kvalitetsforskelle på fødevarer, men også om hvordan maden opbevares og tilberedes, så det gode måltid værdsættes, som det bør. Madspildet er opgjort til mere den 700.00 tons om året. Det er en udfordring for alle i branchen – både aktører og forbrugere – at reducere dette gigantiske spild*). Vi er alle nødt til at udvise ansvarlighed og tage ansvar for at minimere dette spild til gavn for helheden. Ved at fjerne madspildet, kan der blive råd til at vælge bedre råvarer og opnå bedre måltider, fortsætter Leif Wilson Laustsen. – Vi skal have forbrugerne til at kræve bedre produkter, gode oplevelser og måltider i alle sammenhænge og til alle tider og være villig til at betale lidt mere, end vi ofte gør i dag. Måltidet skal være i fokus hver dag og i hele ugen, slutter Leif Wilson Laustsen.
Note*) Iflg. opgørelse fra Team Gastro smider en dansk gennemsnitsfamilie mad ud for 3000 kr. om året.
Læs Team Gastro's anbefalinger her.
De ti anbefalinger er fordelt på kategorierne
• Gastronomien i centrum
• Eksport
• Turisme
• Madspild
• Måltidsvaner
I hver af anbefalinger er der desuden en række forslag til, hvordan anbefalingerne kan føres ud i livet
Læs hele Team Gastro rapporten her.
Team Gastros medlemmer
Medlemmerne af Team Gastro repræsenterer forskellige arenaer inden for dansk gastronomi. Team Gastro består af nogle af landets dygtigste kokke og iværksættere.
Ligesom Team Gastro består af repræsentanter fra organisationer, detail og offentlige institutioner, der hver dag arbejder med at omsætte gastronomi i forskellige nationale og internationale kontekster.
• Peter Kreiner, Noma (formand)
• Anja Hartung Sfyrla, VisitDenmark
• Dorthe Petersen, Meyers Madhus
• Henrik Vang, Nørrebro Bryghus
• Klavs Styrbæk, Styrbæks
• Jens Christian Andersen, før Scandics, nu Meyers Contract Catering
• Jeppe Dahl Jeppesen, Dansk Supermarked
• Jesper Vollmer, Rå
• John Gynther, Arla Unika
• Lars Haahr Jensen, Danske Regioner
• Leif Nielsen, DI Fødevarer
• Leif Wilson Laustsen, Fødevaredanmark
• Mads Marschall, Sol Over Gudhjem, Bocuse d’Or
• Martin Vestergaard Sørensen, Kokkelandsholdet, Hounö
• Mette Hvarre Gassner, Restaurant Ti Trin Ned
• Mette Jasper Gammicchia, Landbrug & Fødevarer
• Michael Allerup Nielsen, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
• Per Kølster, Økologisk Landsforening
• Trine Hahnemann, Hahnemanns Køkken
Kilde: Team Gastro