Unge blev frataget deres fritidsjob – nu lysner det
af FødevarDanmarkLandets slagterbutikker og Coop var i 2018 på barrikaderne, da Arbejdstilsynet med rigide regler gjorde det umuligt at have unge ansat. FødevareDanmark var i går til møde med beskæftigelsesministeren og tror nu på en snarlig lempelse af reglerne.
Rigide arbejdsmiljøregler
Rigide arbejdsmiljøregler forhindrer hundredvis af unge i at tage et fritidsjob og få noget af den erhvervserfaring, som politikerne ellers taler om er så vigtig. Så kontant lød meldingen fra en række slagtermestre, da det sidste år kom frem, at adskillige slagterbutikker havde været nødt til at fyre deres ungarbejdere efter besøg fra Arbejdstilsynet, der ikke accepterede, at de unge eksempelvis gjorde rent i nærheden af maskiner, som potentielt udgjorde en risiko – heller ikke selvom maskinerne var slukkede. Også Coop meldte ud, at det fremadrettet kunne vise sig problematisk at benytte ungarbejdere på grund af de stramme regler. Paraplyorganisationen FødevareDanmark, der blandt andet repræsenterer slagtermestrene, har indbragt sagen for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), og nu tyder alt på, at det lysner for de mange unge, der tripper efter et fritidsjob. Et møde i går mellem ministeren, en række organisationer samt ordførere for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gør, at FødevareDanmark nu tror på, at unge snart igen kan sende en jobansøgning til den lokale slagtermester eller det lokale supermarked. – Det er glædeligt, at alle er fuldstændig enige om, at det ikke må være en til tider absurd håndhævelse af nogle arbejdsmiljøregler, der hindrer unge i at få et fritidsjob, og derfor er der også bred enighed om, at der skal gøres noget ved de nuværende regler, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark med henvisning til, at der har været eksempler på sager, hvor Arbejdstilsynet har slået ned på, at unge betjente en opvaskemaskine. - Selvfølgelig skal sikkerheden være i orden, men der skal trods alt være fornuft i tingene, pointerer formanden.
Frygter ikke folketingsvalg
Hvorvidt det bliver selve reglerne eller vejledningerne, som skal laves om, er endnu uvist, ligesom det heller ikke står til at sige, om ændringerne bliver gennemført før eller efter et kommende folketingsvalg. Det bekymrer dog ikke Torten Buhl, administrerende direktør, FødevareDanmark. – Det er betryggende, at begge de politiske fløje er enige om, at der skal gøres noget ved de nuværende forhold. Det gør, at jeg tror på, at der vil ske ændringer, uanset hvordan en kommende regering kommer til at se ud, siger Torsten Buhl, der ved flere lejligheder har anbefalet, at man skæver til Fødevarekontrollen i udarbejdelsen af nye rammer for Arbejdstilsynet. – Siden Fødevareforlig 4 fra 2018 har Fødevarekontrollen haft en langt mere rådgivende tilgang til virksomhederne, hvor det ikke kun har handlet om at komme med forbud eller direktiver, men hvor fokus også har været på at hjælpe virksomhederne med at finde de rette løsninger. Det vil være befriende, hvis Arbejdstilsynet på samme vis kan bløde lidt op og bidrage til, at så mange unge som muligt får mulighed for at få et fritidsjob. Det kan kun være i alles interesse, slutter Torsten Buhl.
Fakta: FødevareDanmark er erhvervsorganisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark, SMV Fødevarer og Smagen af Danmark. FødevareDanmark har omkring 700 medlemmer.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:
Leif Wilson Laustsen, formand, Danske Slagtermestre, t. 23 25 14 06, mail leif@wlaustsen.dk
Torsten Buhl, administrerende direktør, FødevareDanmark, t. 21 27 41 50, mail: tbu@fvdanmark.dk
22. februar 2019