Ungt par skal drive slagterforretning på Mols
af Torben Svane ChristensenSlagter Kruse i Tved er blevet drevet af samme slægt i fire generationer, og nu tager en ny ung familie over. Det er slagtersvend Jeppe Kynde Solgaard, der er 28 år, og kæresten Paula Weigel på 24 år, der er flyttet ind i den tilhørende bolig med deres lille datter.
I august sidste år blev slagterbutikken og slagtehuset på Mols sat til salg, fordi slagter Hans Ole Kruse døjede med helbredet. Det bragte flere interesserede på banen, der ønskede at overtage butikken, der blev åbnet første gang i 1889. Og den 9. oktober åbnede Slagter Kruse dørene op med Jeppe Solgaard bag disken. Slagter Hans Ole Kruse er 61 år og fjerde generation, der har drevet slagterbutikken i Tved Bygade.
– Det lyder måske ungt, men jeg vil jo gerne ned i tid, og det kniber med en butik, hvor der hele tiden er travlt. Jeg har jo en kone og et hus, der trænger til en kærlig hånd, fem børnebørn og et sommerhus. Jeg spiller trækbasun, og jeg kunne godt tænke mig at spille mere.
Min far døde for to år siden, og han ville have knebet en tåre, hvis han havde set, at butikken nu kører videre, siger Hans Ole Kruse, der ikke helt har sluppet slagtergerningen i butikken, hvor blandt andet Dronningen og Prins Henrik købte slagtervarer, når de boede på Marselisborg i Aarhus.
En slagter mere ansat
– Jeg har hjulpet Jeppe i 3 måneder med at få lavet pølser i pølsemageriet og slagtet kød i slagteriet. Det har jeg gjort sammen med slagtersvend Jørgen Krog, der er 79 år. Vi flexer med timerne. Jeg fortsætter i slagteriet ind til videre, og vi har lige haft en slagter på prøve, som nu er blevet ansat. Han starter til marts, og det er en, som Jeppe er blevet udlært sammen med, fortæller han. Hans Ole Kruse er glad for, at den nye slagter kan se sig selv i den traditionsrige slagterbutik.
– Butikken skal køre videre i samme ånd, men de laver selvfølgelig også nyt. Han har erfaringer med fra sin tid i Meny. Han kører meget på Facebook, og det virker, kan jeg se. Kunderne får alle tilbud der. Jeppe har tiltrukket mange nye kunder, og det er garanteret også Facebooks skyld, siger han.
Kommer fra Meny i Viborg
Jeppe Solgaard er udlært i Randers og har været ansat i den store slagterafdeling Meny i Viborg i fem år, men han har altid drømt om at blive selvstændig. – Det hele giver mega-meget mening, at det var her, vi skulle lande som familie. Vi holder meget af Mols. Der er allerede et godt kundegrundlag, blandt andet med et stort sommerhusområde, og kunderne går op i gode produkter og bæredygtighed. Netop det, som vi gerne vil stå for, siger slagteren, der har været glad for, at den tidligere ejer har været med på sidelinjen i opstarten.
– Det betyder alt, at Hans Ole bakker mig op her i begyndelsen. Vi har et rigtig godt samarbejde, og han er jo en gammel ræv i branchen, som jeg kan lære meget af. Jeg havde ikke kunnet klare opstarten så godt, hvis han ikke havde været med, understreger han. Det er kæresten Paula Weigel, der lige er blevet uddannet bioanalytiker, som kommer til at stå for momsafregninger og andet hos Slagter Kruse. – Ja, hun tager sig af regnskaber, ansættelser og vagtplaner og den slags, så kan jeg bruge min tid på det, som jeg er god til, siger Jeppe Kynde Solgaard.
Elev blev lokket med
Slagteren har lokket Anders Kristensen, der var elev i Meny i Viborg, med til Mols. – Vi arbejdede sammen der, og da jeg overtog butikken, spurgte jeg ham, om han ikke ville med. Vi minder meget om hinanden, og vi arbejder godt sammen og går meget op i kvalitet begge to. Når vi for eksempel laver kartoffelmos som tilbehør til vores retter, så bruger vi gerne ekstra tid på at koge kartoflerne selv. Vi sælger primært bøffer, der kommer fra vores eget slagteri, siger han, og han er også glad for at være i slagteriet.
– Jørgen og Hans Ole er mest i slagteriet nu, og Anders og jeg lærer meget af dem. Det er altid dejligt at lære noget nyt, og på sigt er det sikkert, at jeg skal overtage slagteriet, for det er en stor del af omsætningen og stedet her, siger han.
Til marts starter en ny slagter, som Jeppe Kynde Solgaard blev udlært sammen med, og når Anders Kristensen bliver svend og ansat, så skal der gerne komme en ny elev. – Jeg vil gerne være med til at uddanne dygtige slagtere, og vi har jo det hele her, så de kan lære alt det, der skal til for blive en god slagter, siger han.
Rullepølser bliver røget
Hos Slagter Kruse har man altid gjort en dyd ud af at lave egne røgvarer, og med hele tre røge-ovne med mange års opgaver bag sig, er der god mulighed for det. – Det er superfedt, og jeg kendte godt lidt til processen. Nu ved jeg endnu mere, og i den korte tid, jeg har haft butikken, har jeg lavet flere rullepølser, end jeg har gjort tidligere i mit professionelle slagterliv, siger han og fortsætter:
– Jeg får mange ideer til nye produkter, hvor vi så holder fast i de produkter, der fungerer, og som kan sælges. Det er en fordel, at vi ligger i et sommerhusområde, hvor der kommer mange forskellige slags mennesker. Kunderne vil gerne have nye ting, og de lytter meget til os, når vi præsenterer nyheder for dem, siger han.
Facebook bruges flittigt
Kunderne bliver præsenteret for tilbud og videoer på Slagter Kruses facebookside, og den nye indehaver bruger de sociale medier meget. – Vi er steget med 1000 følgere på Facebook siden begyndelsen, og vi bruger det rigtig meget og laver nogle fede ting, som kunderne tager godt imod, siger han. Målet for den unge slagter er at lave en mere moderne butik med respekt for de gamle dyder.
– Jeg har fra mit tidligere arbejde et stort kendskab til, hvordan man præsenterer varerne på bedste vis. Vi skal også have et bredere sortiment, og vi skal have flere måltidsløsninger og tilbehør, gode salater lavet af friske råvarer. Vi er også gode til at vejlede vores kunder, og jeg oplever, at kunderne er trygge ved vores vejledninger. Vi er måske lidt dyrere, men det, vi sælger, det skal være i orden, siger Jeppe Kynde Solgaard, der er medlem af DSM, og han har oplevet en god dialog med konsulenter, som han beskriver som rare og dygtige.
Februar 2022