Vi går aldrig på kompromis med alder og koncept
af Maria StovePå en gård i Midtjylland sælger ægteparret Lone og Lars Hedegaard økologisk fjerkræ fra eget opdræt. I 90’erne var de blandt pionererne herhjemme. I dag har de michelin-restauranter blandt deres kunder. Skovkyllingerne på Gothenborg kan boltre sig i både mark og skovbryn, og de lever længere end de fleste andre slagtekyllinger. Det har Lone og Lars Hedegaard sørget for på gården i Them nær Silkeborg i Midtjylland. Det frie liv giver en særlig smag og struktur i kyllingekødet, der er efterspurgt af både private og professionelle. Flere af landets allerbedste restauranter har kyllingerne fra Gothenborg på menuen.
En skovglad kylling
Historien om skovkyllingen begyndte for fire år siden, da ægteparret sammen med rugeriet Top Æg og en forsker fra Aarhus Universitet i Foulum drog på studietur til England for at finde en kylling, der skilte sig ud fra mængden. Det skulle være en race, der vokser langsomt, har en naturlig adfærd og elsker at være ude. De fandt en sortbrun kylling af racen Norfolk Black og kom hjem med 3000 æg, som de rugede ud. - Vi ville have en kylling, vi kunne gøre ældre. Det betyder meget for både smag og struktur, at kyllingen ikke bliver færdig på 50-60 dage, som er det almindelige i økologisk produktion, og at den kan få mere tid på bagen. Vores skovkyllinger lever i 85 dage. De er meget ude og skrabe i løbet af dagen. De har små huse ude på marken, og det gør det muligt at lukke dem ud tidligt i deres levealder, fortæller Lone Hedegaard. Når kyllingerne bliver lukket ud først på sommeren, giver det ifølge Lone Hedegaard en nysgerrig kylling, som ikke er bange for at komme ud. Kyllingerne er ude i to måneder, før de bliver slagtet. På Gothenborg er der kun produktion af kyllinger i sommerhalvåret. Der er ingen produktion om vinteren. - Det giver ikke mening i vores filosofi, siger Lone Hedegaard. Det særlige ved skovkyllingerne er, at de trives hjemmevant i det skovareal, der omkranser Gothenborg. Det er også med til at påvirke smagen, forklarer Lone Hedegaard: - Vi stiller husene helt op ad skovbrynet, så kyllingerne kan rende ind i skoven. Her spiser de også det, der vokser i skovbunden som frø og orme. Det er noget helt andet end færdigblandet fuldfoder.
Økologi med medvind
Ægteparret købte det nedlagte landbrug i 1992. Hun var sygeplejerske og han skovfoged, og det var ikke umiddelbart i deres tanker, at de skulle være fødevareproducenter, da de overtog gården. Men så blev de inspireret af en flok økologer, der ville starte en nicheproduktion af økologiske fødevarer. - Vi havde denne her lille, lækre ejendom, som vi også gerne ville producere noget på. Det blev kyllinger, da vi ikke havde mod på køer og grise eller planter, der kræver store maskiner, fortæller Lone Hedegaard. Dengang var der kun få øko-varer på markedet. I 1997 var Lars og Lone blandt de første, der fik certifikat på, at de nu var økologiske kyllingeproducenter. - I starten blev vi betragtet som grønne, langhårede økologer, men i dag er økologi helt anderledes anerkendt. Der er et langt større udvalg på hylderne. Det er en anden tid med utrolig medvind til økologien, siger Lone Hedegaard. I 2000 byggede de en gårdbutik. Herfra sælger de både til private og til engros, slagtere, andre gårdbutikker samt restauranter. Og de har som de eneste økologiske Fjerkræavlere i Danmark hele paletten af fjerkræ på deres gård. Både kyllinger, ænder, kalkun og gæs. De vil dog ikke udvide for enhver pris, understreger Lone: - Vi vil aldrig til at gå på kompromis med alder og koncept. Det er fjerkræ, der vokser langsomt og kan komme ud på marken, og de lever i småhold. Det har været en lang rejse, siden vi startede. Men også en fantastisk rejse. I bund og grund er det dog stadig det samme, vi laver i dag, som vi gjorde dengang.
FAKTA
Lars og Lone Hedegaard
Ægteparret Hedegaard købte det nedlagte landbrug Gothenborg i 1992, og i 1997 blev de økologiske fødevareproducenter. Lone Hedegaard sagde sit job som sygeplejerske op og gik hjemme på gården og passede børn og kyllinger det første par år. Siden har hun fået flere slags fjerkræ at se til.
Skovkyllinger
Gothenborgs økologiske, sorte skovkylling er af racen Norfolk Black. Skovkyllingen er helt speciel, fordi den nyder at have sin daglige gang i skoven og finde sin mad i skovbunden. Sidste år opdrættede Gothenborg cirka 16000 skovkyllinger.
Bronzekalkuner, Gothenborg-ænder og gæs.
På Gothenborg er der også økologiske kalkuner, hovedsageligt af racen sort Bronzekalkun, der er en langsomt voksende race. Den er god til at finde føde på de grønne marker og i skovbunden. Desuden kan man møde den økologiske Gothenborg-And af landracen, Mulard, som er en krydsningsand mellem den hvide landand og moskusanden. Samt økologiske gæs. Gothenborg opdrætter hvert år 1.500 kalkuner, 12.000 ænder og 1.500 gæs.
FVM, marts 2019