’Catering-branchen har så meget at byde på’
af Per Henrik HansenEfter en karriere på nogle af Københavns fineste restauranter gik Anton Emil Nielsen for 12 år siden selvstændig med eget catering-firma. Nu er han også forpagter af kantinen på Herlev Rådhus, og han kæmper for at catering-branchen får det gode ry, han synes den fortjener.
Anton Emil Nielsen følte sig glad og stolt, da han som ung mand i starten af nullerne var kokkeelev på Restaurant Pierre Andre i København. - Når man er elev på sådan en Michelin-restaurant, så føler man virkelig, at man er noget. Jeg tænker, at det må være sådan, en ung fodboldspiller har det, når han kommer på et superligahold. Der er noget ved at være på toppen af restaurantbranchen, også selv om man knokler løs og der ikke er noget med 37 timers arbejdsuge, siger Anton Emil Nielsen. Siden skulle han komme endnu længere frem i den mest hypede del af restaurationsverdenen, inden han besluttede sig for at skifte spor og gå over til catering med sit eget firma med navnet antOns.
Uddannet slagter
Oprindelig er Anton uddannet slagter hos Slagter Olsen i Birkerød i 1990-erne, men den højere gastronomi trak i den unge mand. Han kom i lære på Restaurant Alsace; derfra videre til Pierre Andre, siden souschef på først Krogs Fiskerestaurant og derpå på Ensemble, som havde hele to Michelin-stjerner på døren. Karrieren i restaurationsbranchen sluttede for 12 år siden med en titel som køkkenchef på Restaurant Pastis. - Jeg fik meget ud af at være de steder, og jeg nyder stadig at gå ud og spise på Michelin- restauranter. Men jeg ønsker ikke længere selv at være en del af den branche. Det var hårdt arbejde, dårlige arbejdstider, og jeg var lige blevet far, den gang jeg besluttede at gå ud af det, fortæller han. Hans glæde ved at lave mad og stoltheden over det gode hærværk er lige så stor i dag, hvor han laver kantinemad og driver en cateringvirksomhed, som den var den gang. Catering er også kvalitet - I cateringbranchen bliver vi ikke anmeldt i aviserne, og vi får ingen stjerner. Men vi laver lige så god mad som på restauranterne. Det er bare historiefortællingen, der er en anden. Jeg kunne godt tænke mig, at der var mere opmærksomhed på vores branche. Selvfølgelig er der nogle få brodne kar, der bare sprætter fryseposer op og kommer dem i gryderne, men i langt de fleste catering- virksomheder er det ligesom i min; at vi er stolte over at lave mad og levere kvalitet. Hos os laver vi næsten alt helt fra grunden, om det så er grillpølser eller marmelade eller bage brød. Vi vil være sikre på, at kvaliteten er i top, siger Anton. Glæden ved håndværket og lysten til at give det videre er også en af årsagerne til, at der er to elever ansat i antOns, udover mester selv og endnu en udlært kok. - Eleverne kommer hele vejen rundt i vores køkken og får prøvet alle sider af håndværket. Cateringbranchen har så meget at byde på, selv om der er mere prestige i at være elev på en restaurant med et stort navn. I virksomheden arbejder også Antons hustru Mette, som står for administration, markedsføring og kundekontakt.
Godt netværk i DFCL
Ved arrangementer i den relativt nye forening Danske Frokost & Catering Leverandører (DFCL) møder han mange ligesindede. Det er udbytterigt, synes han. - Vi har meget at snakke om i branchen, og vi bør ikke kun være konkurrenter men også kollegaer. DFCL er et supergodt professionelt netværk. Det er et godt sted at udveksle erfaringer. Foreningen giver også adgang til FødevareDanmarks tilbud om forsikringer, marketing og andet; og det er nok også noget, jeg vil prøve. Men det er mest for netværkets skyld, at jeg er medlem.En del af baggrunden for den nye forening er den voldsomme konkurrence på priserne, som de seneste år har hærget på frokostområdet og manglen på gennemsigtighed hos leverandørerne, mener Anton. - Kunderne har svært ved at vælge imellem os, da alle jo er de bedste, hvis de selv skulle sige det, men vi er ikke ens! Det kunne være godt, hvis vi kunne gøre det nemmere at vælge imellem æbler og pærer. Om presset på priserne fortæller han: - Da jeg begyndte som selvstændig for 12 år siden, kunne vi tage 10 kr. mere per kuvert i en frokostordning, end vi kan nu. Og lønninger og andre udgifter er jo ikke faldet, tværtimod.
Har forpagtet kantine
Udviklingen på markedet for frokostordninger har fået ham til mere og mere at satse på leveringer til bryllupper, konfirmationer, jubilæer og andre selskaber. Fra 1. februar i år sagde Anton på eget initiativ farvel til de virksomhedskunder, der dagligt fik bragt frokoster ud fra antOns køkken. Det skete i forbindelse med, at han overtog forpagtningen af kantinen på Herlev Rådhus og flyttede ud af det køkken med tilhørende selskabslokale i et industrikvarter, hvor firmaet indtil da havde til huse.
En del af forpagtningsaftalen er, at antOns frit kan bruge rådhusets køkken til at producere mad ud af huset til firmaets private kunder, og derfor er der ikke længere brug for det gamle køkken. Så nu er det slut med at bringe frokostmenuer fra antOns ud til private virksomheder. Fremover vil der kun blive leveret selskabsmenuer ud, og som firmaets andet ben skal der produceres kantinemad til de ansatte på rådhuset. Dem er der 400 af, men Anton forventer kun at se omkring halvdelen af dem i kantinen på daglig basis.
Marts 2020